9 Ağustos 2014 Cumartesi

KARAKOCA KÖYÜ


Fotograf, Kar-Der Facebook Sayfası'ndan alınmıştır.


KARAKOCA
Bursa Karacabey ilçesinin en büyük köyü.



Aile büyüklerimizden Fatma Aydın'ın doğum yeri olan Karakoca Köyü; Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir köydür.. Fatma Aydın'ın anne ve babası olan Hanife Şahin ve Mümin Şahin'in Lozan Mübadelesi ile Anadolu'ya göç etmesi ile birlikte yerleştikleri köy olan Karakoca Köyü, Şehirlerarası Bursa Otobüs Terminali'ne uzaklığı 55 km., Karacabey'e 27 km. uzaklıktadır. Bursa Otobüs Terminali'nden araçla 35 dakika da varılabilmektedir.

Köyün wikipedia'da verilen bilgilerde; "Kanuni Sultan Süleyman'ın 1521 yılı tahrirat defterinde "Karakuvaç" olarak anılan köy'ün günümüzde bu köy olduğu rivayet edilir.  Bir söylentiye göre de, 8 asır önce Kayseri'den sürgün gelen bir Rum kadınıyla bir erkeğin buraya yerleşmesiyle kurulmuş ve karı-koca adını almış, zamanla bu ad Karakoca'ya dönüşmüştür. Tahrirat defteri kayıtlarına göre köyde, Padişah Hasları'nda çalıştırılmakta olan 14 hane kul soylu (koyun kafiri), 1.432 koyuna bakmakla görevliydi."

"Eski bir Rum köyüdür. Köyde, 1487 yılında yapılmış ve bugün harap durumda olan bir kilise vardır. Adı, 'Zoodochos Pege'dir. " Kilise'nin duvarları neredeyse tamamen çökmüş, bakımsız ve harap bir haldedir. Güney duvarı tamamen yıkılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı açıklamasına göre kilisenin 1847 yılında yapıldığı sanılmaktadır. Kilise doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı ve tek neflidir. Batı duvarında giriş, doğu duvarında da içeriden ve dışarıdan yuvarlak apsidi bulunmaktadır. Apsidin kuzey ve güneyinde, kuzey ve güney duvarlarının köşelerinde birbirlerine simetrik ikişerden dört yuvarlak niş vardır.
"Zoodochos" 'hayat-alma' anlamına gelmektedir.  "Zoodochos Pege" ise 'hayat veren bahar' anlamındadır Doğu Ortodoks inancında. Doğu Hristiyanlığı içinde Hz.İsa peygamberin mezarı kıyamet işareti olarak kabul edilir. Bu bilgiler dahilinde Lozan mübadelesi öncesi köyde yaşayan rumların Doğu Ortodoks'larından olduğu kanısına varılmaktadır. Bugünkü 'koru' denilen alanda yer alan kilisenin hemen yanında da rum mezarlığının yer aldığı söylenir. Köye ilk gelen mübadiller bu alanda mezar taşları olduğunu ve bu yüzden buraya pek girmediklerini söylerler. Yıllar sonra köye gelen askerlerin bu alanda çadır yeri açabilmek için bu mezar taşlarını topladıkları söylenmektedir. Askerlerin belli bir süre yel değirmeni ve koru mevkiinde kaldıkları bilinmektedir.

Kurtuluş Savaşı sonunda Lozan mübadelesi sonucu köyde yaşayan rum halk Yunanistan'a göç etmiş, Yunanistan'ın Selanik ve Drama  yöresinden gelen Türkler köye yerleştirilmiştir. İlk gelenler Selanik Langaza kazasından gelmişlerdir. Zübeyde Hanım'ın köylüleri olan Langazalılar bizzat Atatürk'ün emri ile Karakoca Köyü'ne yerleştirilmişlerdir. Daha sonraki aylarda Drama Serez kazası ve Rapesh köyünden gelen mübadiller de Karakoca Köyü'ne yerleştirilmişler. Drama Rapesh Köyü'nden gelenlerin bazıları Bursa şehir merkezinde verilen iskanlarda yaşamak yerine geldikleri Rapesh Köyü'ne benzer bir yerde kalmayı tercih ettiklerinden Karakoca Köyü'nü seçmişler. Köyde kültürel yemekler içinde en meşhur olanı 'kapama' olarak adlandırılan etli pilav ve mısır unundan yapılan 'kaçamak' tır. Ayrıca köy düğün yemekleri ve organizasyonlarda özellikle tatlı olarak 'zerde' verilmektedir.

"Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün iki adet camisi ve bir İmam Hatip'i vardır."
Karakoca Köyü; Türkiye Cumhuriyet tarihinin ilk okuma yazma oranının yüzde yüz olduğu köy ve aynı zamanda ilk ortaokulun da açıldığı köydür.
"Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Düğün salonu ve futbol sahası mevcuttur."
Aynı zamanda futbol sahasını da içine alan yer, 'koru' olarak adlandırılmakta ve bu alanda çok sayıda kızılcık ağacı bulunmaktadır. Kilise kalıntıları da bu alanda yer almaktadır. Koru; uzun yıllar köyün ortak kullanımına açıkken günümüzde hazineye ait bir arazi olarak kalmıştır..

Köyün geçim kaynağı; hayvancılık ve tarımdır. Özellikle 'soğan' ve 'arpacık' üretiminde Türkiye'de başta gelen bir isimdir. Köyde yetiştirilen arpacığın ihracatı ve köy dışına çıkması haklı olarak yasaklanmış ancak özel izinle çıkartılabilmektedir.

Araştırma:
Harun Aydın
harun@aydinailesi.org

Kaynaklar:
Wikipedia - Gezi Rehberim -



Karakoca Köyü'nde doğan aile fertlerimiz, hısım ve akrabalarımız;
Ali Şahin (merhum) - Ayşe Şahin (merhume) - Refik Şahin (merhum) - Fatma Aydın - Ramazan Şahin - Ayşe Ulga (Şahin) - Bektaş Ulga - İbrahim Ulga - Mehmet Ulga - Alpaslan Ulga - Yavuz Ulga - Tevfik Demir - Sevgi Demir - Harun Demir - Salih Demir - Ayşe Demir - Mümin Can - Fatma Demir - Fehime Can - Ali Can - Salih Can - Mehmet Can - Emine Can - Mümin Demir - Cevriye Demir - Ali Demir - Kıymet Demir - Saadet Demir - Sabber Demir - Emine Demir - İskender Kutku - Hayriye Kutku - Fatma Kutku - Kerime Kutku - Nazmiye Kutku - Hasibe Kutku - Ramazan Kutku - Mümin Kutku - Recep Kutku - Hatice Kutku - Arife Kutku - Melek Kutku - Bahriye Kutku - Ayşe Kutku - Üzeyir Kutku - Tahir Kutku - Kadri Kutku - Mehmet Demir - İsmihan Erdem - Recep Demir - Ramazan Demir - Rıdvan Demir - Nurhan Demir - Emine Demir - Mustafa Demir - Mümine Demir - Yaşar Arısoy - Metin Arısoy - Süleyman Arısoy - Nilgün Arısoy -



Yazı ve fotografların bir kısmı veya tamamı iktibas kuralları çerçevesinde kaynak gösterilmeden alınması veya izinsiz kopyalanıp çoğaltılarak kullanılması yasaktır.

www.aydinailesi.org
| © 2014.

0 yorum:

AYDIN AİLESİ
 
AYDIN AİLESİ
Powered by Blogger