10 Ağustos 2014 Pazar

KARABÜRÇEK KÖYÜ



KARABÜRÇEK
Trakya'nın en kaliteli linyit kömürünün bulunduğu köy.


Aile büyüklerimizden Ahmet Aydın, Yusuf Aydın ve Mahmut Aydın'ın doğum yeri olan Karabürçek; Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Edirne'ye 90 km. Uzunköprü'ye 25 km. uzaklıktadır.

En eski yerleşim yerlerinden biri olan Karabürçek köyünün adı 'Karasaçlı güzel kız'dır. Rumlarla Türklerin birlikte yaşadığı köye zamanın birinde birliği ile birlikte gelen ve bir yudum su isteyen akıncı komutana yaşlı bir kadın su tasına bir saman çöpü koyarak torunu vasıtasıyla su gönderir. Tasta saman çöpünü gören komutan çok kızar ve kafasını kaldırdığında su ikram eden kızı çok beğenir. Kara saçlı güzel kız anlamına gelen "KARABÜRÇEK" ismini köye uygun görür. Trakya bölgesinin en iyi kömürünün çıkması sebebiyle tren yolu döşenen ilk köydür.1800'lü yılların sonunda lokomatif yakıtı arayışına giren Fransızlar bu köyün kömürünü uygun bulmuş ve kömürün taşınması içinde 22 km kadar demir yolu yaparak buraya trenlerin gelmesini ve kömürün taşınmasını sağlamışlardır. Ocakta kalmaları içinde Fransız mühendislere modern evler yapmışlar ve elektrikle (nasıl üretildiği bilinmiyor) ocağı ve evleri aydınlatmışlardır.

Köyde boşnak, gacal, çitak, yörük ve tisova-drama pomaklari tam bir ahenk içinde dayanışma içerisinde yaşamaktadır.1920`lerde köye yerleşen ilk boşnaklardan Osman Halilovic (boşnak ibro) ailesidir. Köy ve civarında rumlardan kalma mimari yapılar ve yıkıntılar halen bulunmaktadır. Balkan ve Türk mutfak kültürü (yemek) zenginligi olan köyde, farklı kültür ve etnik kökenli insanların yaşadığı nadide bir köydür. Köy gençlerinin büyük çoğunluğu dışardadır. Uzunköprü'nün en küçük ve ilçeye en uzak köyü olmasının yanında nüfusa göre okuma-yazma ve başarı oranı en yüksek köyüdür. Düğünleri meşhurdur. Düğünlerde geleneksel olarak; Düğün çorbası, Etli Kuru Fasulye, Pirinç Pilavı ve İrmik Helvası pişirilir. Pişirilen yemekler düğün boyunca (cuma gününden pazar gününe kadar) tüm misafirlere ve köy halkına ikram edilir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Özellikle son yıllarda işçiliği zor ve zaman isteyen süpürge bitkisi ekilmektedir. Topraklarının büyük çoğunluğunda kuru tarım yapılmaktadır. Ayrıca Trakya'nın en kaliteli linyit kömürü burada bulunmaktadır

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde internet mevcuttur kesintisiz wireless kablolu her ikisi de bulunmaktadır.

Araştırma:
Harun Aydın
harun@aydinailesi.org

Kaynaklar: Wikipedia



Yazı ve fotografların bir kısmı veya tamamı iktibas kuralları çerçevesinde kaynak gösterilmeden alınması veya izinsiz kopyalanıp çoğaltılarak kullanılması yasaktır.

www.aydinailesi.org
| © 2014.





Fotograflar, Karabürçek Köyü Fan Club Facebook Grup Sayfası'ndan alınmıştır.




0 yorum:

AYDIN AİLESİ
 
AYDIN AİLESİ
Powered by Blogger